Celkem čtyřikrát se nám během roku (při střídání ročních období) připomnělo mezidobí „DOJO“, kdy jsme měli možnost zažít i podpořit energetickou rovnováhu v nás a kolem nás. Toto období trvá většinou cca 18 dnů a je dobré tuto harmonickou energii vědomě využít.
27/1 – 13/2 mezidobí „DOJO“ (vyrovnaná energie)
25/4 – 16/5 mezidobí „DOJO“ (vyrovnaná energie)
27/7 – 17/8 mezidobí „DOJO“ (vyrovnaná energie)
28/10 – 15/11 mezidobí „DOJO“ (vyrovnaná energie)
Období DOJO reprezentuje vyrovnanou energii středu, velmi souvisí s trávením (trávicí orgány žaludek, slezina a slinivka můžeme brát jako pomyslný střed těla). Nyní bychom měli ve zvýšené míře posilovat tyto orgány a připravit je na změnu energií v novém nadcházejícím období. Dá se říct, že i změnu ročních období potřebujeme nějak „strávit“ a od toho je tady toto mezidobí DOJO. Vhodným výběrem stravy pomůžeme tělu přejít k novým stravovacím pořádkům pro blížící se období jara, léta, podzimu nebo zimy. Stravu volíme spíše neutrální, harmonickou, bez extrémů, potraviny obvykle krátce povaříme.
Příklad vhodných potravin pro mezidobí DOJO:
- Obiloviny: jáhly, kukuřice, polenta, slzovka, kulatozrnná rýže
- Zelenina: dýně, mrkev, fenykl, cuketa, lilek, kedluben, tuřín, zelí, kapusta
- Ovoce: broskev, meruňka, jablko, hruška
- Ořechy, semena a oleje (v omezeném množství): dýňové semínko, mandle, mandlové mléko, rozinky, med, oleje ze semínek
- Houby: hlíva ústřičná, žampiony, shiitake
V mezidobí DOJO samozřejmě nejíme pouze tyto potraviny – nicméně tvoří základ jídelníčku pro toto mezidobí. Přechody mezi ročními obdobími probíhají ideálně plynule, se zřetelem na uvedená pravidla… stres je největším nepřítelem harmonie, tak mu raději vědomě nedáme moc prostoru.
Zaujalo vás toto téma? Další články o stravování podle ročních období najdete zde: jaro, léto, podzim, zima