Tradiční čínská každodenní snídaně, kterou v Číně začínali svůj den už před mnoha tisíci lety (první zmínka pochází z období vlády Žlutého císaře HUANG DI – cca 2 500 let před naším letopočtem).

Přirozeně bezlepková rýžová kaše je víceméně bez chuti, její výhodou je ale její výživnost a velmi lehká stravitelnost.

Je vhodná jak při detoxikaci a pročištění, tak při rekonvalescenci, dále při průjmech a jiných akutních či chronických trávicích obtížích.

Základní varianta:

  • Rýže (celozrnná natural, jasmínová, kulatozrnná), voda a špetka soli

Můžeme přidat některou z dalších surovin:

  • Mrkev, petržel, jarní cibulka, pórek, mořské řasy, kustovnice, čínské datle DAZAO, kuřecí nebo krůtí křídla… (většinou si vyberu jen jednu nebo dvě přídavné ingredience)

Hrnek rýže důkladně propereme ve vodě a dáme do hrnce (samotné nebo se zvolenou přísadou). Přidáme vodu (na jeden díl rýže cca až 10 i více dílů vody), osolíme špetkou soli a na mírném ohni pomalu vaříme několik hodin, až se voda vstřebá a rýže se zcela rozvaří. Použijeme raději velký hrnec, rýže může během varu hodně pěnit.  Můžeme případně přidat více vody v průběhu vaření.

Kaši lze navařit dopředu a pak druhý den jen ohřát. Lepší je ale čerstvá.

Z hlediska tradiční čínské medicíny pravidelná konzumace této kaše posiluje trávicí a tím i přirozeně detoxikační funkce, odstraňuje přebytečnou vlhkost a odhleňuje. Je vhodná i pro malé děti, dále pomáhá při alergiích a častých onemocněních u dětí i dospělých.

Pro více informací klikněte zde.