Na přelomu dubna a května jsme si jistě užili harmonické mezidobí DOJO, můžeme si to příště pamatovat i podle toho, že v tomto období máme hned dva státní svátky! Dlouhé a ještě delší letní dny jsou příjemně aktivní, dynamické, plné síly, užíváme si hodně sluníčka, ideálně na dovolené.
Nastalo velmi aktivní období – všude je mnoho jangové energie a je jen na nás, jak ji využijeme. Příroda je v plné síle, všechno je v rozkvětu, nebo začíná dozrávat. Je potřeba si dát pozor na přílišné horko nebo sucho a snažit se to vyrovnat správným pitným režimem a příjmem osvěžujících potravin. Energie léta souvisí v TČM s orgány srdce a tenké střevo, proto si raději odpustíme příliš mnoho kávy nebo černého čaje, které zahřívají a vysušují. Nebo je alespoň vypijeme ve větším klidu než obvykle, zbytečně bychom si přivodili nějaké poruchy spánku, nervozitu nebo bušení srdce. V létě můžeme chodit spát pozdě a vstávat časně (se sluníčkem), naopak po obědě nám prospěje trochu spánku nebo odpočinku.
Vybíráme si osvěžující potraviny s lehce hořkou chutí – grapefruit, čekanka, rukola, pampeliška, pšenice, bylinky jako je např. bazalka, tymián, oregano, rozmarýn. Kolem nás je spousta čerstvě dozrálé zeleniny a ovoce, které přirozeně obsahují hodně ochlazující vody. Jíme okurky, rajčata, papriky, chřest, brokolici, špenát, listovou zeleninu, melouny, meruňky, jahody, bobulovité ovoce a ovocné šťávy. Zařadíme také lehce stravitelné obilniny, kukuřici, bílou rýži, kuskus, těstoviny… Doplníme do stravy i oříšky a semínka v přiměřeném množství, dále pak za studena lisovaný olej. Preferujeme lokální potraviny, ale ve vedru nás může ochladit i jižní ovoce – třeba pomeranče. Nezapomeneme na dostatek tekutin, nabízí se ochlazující zelený nebo mátový čaj, voda, lehký vinný střik…).
Snažíme se, aby bylo jídlo pestré a svěží. V tomto teplém období snadno strávíme více syrové stravy, nebo chladných nápojů, tak si to nyní můžeme na rozdíl od zimy užít.
Podobně jako na jaře si dáme pozor, abychom nejedli těžké hutné jídlo. Nepoužíváme příliš dlouhodobě zahřívajícího koření jako je skořice, zázvor, hřebíček apod., zejména pokud je opravdu vedro. Dobré je naopak lehké zeleninové jídlo připravené pomocí krátkého vaření, blanšírování, vaření na páře.
Jídelníček můžeme upravovat i podle výkyvů počasí – pokud se výrazně ochladí, tak si vzpomeneme na některá stravovací doporučení pro zahřátí ze zimy nebo z jarního období. Všechny změny děláme opatrně a vyhneme se extrémním skokům.
Pokud jste často v klimatizovaných prostorách, tak je potřeba na to myslet a cíleně (nicméně opatrně a s citem…) zařazovat zahřívající potraviny pro vyrovnání energií.
Zaujalo vás toto téma? Další články o stravování podle ročních období najdete zde: jaro, podzim, zima, mezidobí DOJO