Z chladné, pasivní zimy se po přechodových dnech mezidobí DOJO dostáváme do období jara, kdy se rodí nová aktivita (energie jang se začíná projevovat), den se prodlužuje, všechno klíčí a začíná růst. Projevem jangu může být i vítr, dáváme si ještě pozor na počasí a chráníme se proti větru a vlhkému vlezlému chladu. Naše tělo se také probouzí ze zimního klidu, proto ho nevysilujeme nadměrnou fyzickou zátěží. Očistná energie nových začátků nám pomůže i ve zbavení se starých nánosů (detoxikace) pomocí stravy, vhodného denního režimu a psychického nastavení.
Doba jara souvisí s orgány játra a žlučník, které uvítají odlehčení ve stravě a případnou detoxikaci. Také je to dobrá doba, kdy se můžeme zbavit závislostí na kávě, cigaretách a podobných látkách.
Ve stravování ubereme těžké, hutné, tučnější pomalu vařené jídlo a začneme je nahrazovat svěžími potravinami jako je lehce pikantní zelenina (jarní cibulka, ředkvičky, pažitka), listové saláty, čerstvé bylinky nebo klíčky, případně využijeme hořké stvoly nebo kořeny pampelišky. Dopřejeme si více přirozeně kyselé chuti a možná dostaneme chuť i na polévku miso. Jíme trochu více obilovin, jako je například špalda, tvrdá pšenice, quinoa a nebudeme tělo zahlcovat těžkým a tučným jídlem. Můžeme si zvolit i krátké detoxikační půsty, energie jara nás v očistě podpoří.
Zaujalo vás toto téma? Další články o stravování podle ročních období najdete zde: léto, podzim, zima, mezidobí DOJO