Možná jste si mysleli, že v první polovině srpna nám vrcholí léto, ale není to tak – bylo mezidobí DOJO! Již od konce srpna se příroda začíná s příchodem podzimu připravovat na odpočinek, obilná pole jsou sklizená, energie se zpomaluje, dny se krátí, sklízíme další dozrálé plodiny (můžeme se těšit na vinobraní). Míza stromů se začíná stahovat dolů ke kořenům a listy začínají žloutnout a opadávat. Tak, jako se zpomaluje příroda, měli bychom zpomalit i my; nadměrná aktivita nyní není prospěšná. Chlad začíná být cítit ve vzduchu… začínáme se tepleji oblékat, vidíme, že je potřeba vědomě přibrzdit, abychom se dobře připravili na zimní období.

Období podzimu souvisí v rovině těla s plícemi a s tlustým střevem, dále také obecně s organizací, nastavením limitů a hranic. Začínáme se více stahovat dovnitř, dokončujeme začaté práce nebo projekty, spokojeně si užíváme výsledků tohoto završení. Plíce můžeme posílit vědomou prací s dechem (dlouhý vědomý nádech, dlouhý vědomý výdech…a ne jenom jeden…).

Plíce jsou v čínské medicíně spojované také s kůží – po horkém létě potřebujeme také přirozeně uzavřít póry kůže, aby tudy už neunikalo nadměrné horko (v létě se nám to naopak hodilo…) a hlídat, aby skrz kůži do těla nevniknul zbytečný chlad („nachlazení“…). K tomu nám pomůže nejen nošení šátku na krku, ale i jíst kyselejší a svíravé potraviny. Pak je potřeba začít pomalu zahřívat – jíme více vařené stravy a také zapojíme zázvor, ředkev, květák, pórek, celer, kyselé zelí, cibuli, česnek, křen a trochu ostrého koření. Ostrá pikantní chuť nám pomáhá se zbavit případných hlenů. Začneme vařit hutnější zeleninové polévky, případně i s luštěninami. Potravinou podzimu jsou také jáhly, které můžeme jíst na sladko i na slano. Nezapomeneme na tofu, kroupy, neloupanou rýži (tu můžeme jíst každý den), vlašské ořechy, naše zahrádky nám také poskytují dostatek dýní, kapusty a kořenové zeleniny. Zařadíme i batáty nebo topinambury. Sklízíme a konzumujeme jablka a švestky, v ideálním případě si z nich vaříme kompot.

Zaujalo vás toto téma? Další články o stravování podle ročních období najdete zde: jaro, léto, zima, mezidobí DOJO